• PROMOWANE
    zobacz

    SprzedamSprzedam Boskopa Red

    Boskop Red

    Grójec , Mazowieckie
    +48 608 xxx xxx
    Cena: do uzgodnienia
    Sprzedam Boskopa Red Grójec

Pękanie czereśni – przyczyny, typy

Data publikacji: 2019-07-06 21:22:54

Zmora sadowników zajmujących się uprawą czereśni – pękanie owoców - potrafi zniszczyć nawet połowę zbiorów. Wyróżnia się dwa typu pękania czereśni – zależne od sposobu wnikania wilgoci do wnętrza dojrzewających owoców. Określenie przyczyny problemu pozwala skutecznie zapobiegać kolejnym stratom.

 

Pękanie owoców czereśni to - zaraz po gniciu - najczęstsza przyczyna utraty zbiorów. Przy niesprzyjających warunkach pogodowych problem ten może dotknąć nawet 50-70% wszystkich plonów. Aby skutecznie zapobiegać pękaniu czereśni, należy w pierwszej kolejności zrozumieć przyczyny tego zjawiska.

 

Dlaczego czereśnie pękają 

Problem pękających czereśni pojawia zazwyczaj przy długich okresach suszy, po których następują obfite opady. Zasadniczo w grę wchodzą dwa czynniki, które mają wpływ na występowanie pękania: podatność danej odmiany czereśni oraz zawartość wody w owocu. W tym drugim przypadku w grę wchodzi też rodzaj gleby, sposób nawodnienia itd.

Wyróżniamy dwa typy pękania czereśni. Przyczyną pierwszego jest wchłanianie wilgoci przez skórkę owocu. Drugi proces natomiast doprowadza do pękania czereśni przez parcie korzeniowe. Niestety, o ile mikrouszkodzenia występujące przy szypułce mogą się samoistnie zabliźnić, o tyle duże, podłużne pęknięcia na dobre uszkadzają owoc. Czereśnie stają się podatne na gnicie i choroby grzybowe. Przede wszystkim jednak w istotny sposób tracą swoją wartość handlową.

 

Pękanie czereśni – gdy woda wnika przez skórkę

Pierwszy typ pękania czereśni występuje, gdy dojrzewające owoce zwilży deszcz, mgła lub rosa. Czym obfitsze opady, tym większa skala problemu. Dzieje się tak, ponieważ zewnętrzne warstwy czereśni, składające się z wosku i komórek skórki, są bardzo cienkie. W wyniku dużej wilgotności woda przedostaje się wnętrza owocu – prawdopodobnie w okolicach szypułki, powodując zwiększenie jego objętości. Pod wpływem nacisku delikatna skórka uszkadza się, a na owocu pojawiają się głębokie pęknięcia.

 

Pękanie czereśni – gdy woda dostaje się przez korzenie

Drugi typ pękania ma związek z ciśnieniem wody dostarczanej do drzewa i owoców przez korzenie. To właśnie ten problem pojawia się, gdy po długim okresie suszy nastąpią obfite deszcze. Skórka owoców, które nie przyrastały regularnie w okresie suszy, jest mało elastyczna. Gdy gleba zostaje intensywnie nawodniona, silne parcie korzeniowe powoduje gwałtowny wzrost ciśnienia w owocach. Nie wytrzymują one tej zmiany i zostają niejako rozsadzone od środka.

Nie bez znaczenia jest przy tym rodzaj gleby, na których rosną drzewa owocowe. Największe ryzyko pękania czereśni występuje przy glebach lekkich i piaszczystych. Na takich podłożach parcie korzeniowe nie jest stabilne, a co za tym idzie dostarczanie wody do owoców jest nieregularne. Lepiej radzą sobie z nim drzewa rosnące na glebie piaszczysto-gliniastej. Przy dużej retencji wody korzeniom łatwiej jest zapewnić owocom stały dopływ wody przez szypułkę.  

 

Walka z pękaniem czereśni

 

Według statystyk, konsumenci najchętniej wybiorą duże czereśnie – o masie minimum 8,5 g, bez uszkodzeń. Priorytetem sadowników jest więc zapewnienie owocom jak najlepszych warunków do wzrostu i uzyskanie zbiorów najwyższej jakości. Ze względu na bardzo dużą zmienność pogody w naszym kraju, zabezpieczenie zysków wymaga od sadownika odpowiednich działań związanych z regulacją nawodnienia drzew i gleby. 

Czereśnie pęknięte nie mogą zostać sprzedane jako czereśnia exportowa, ani jako czereśnie przemysłowa.

 

Jeśli masz na sprzedaż czereśnie lub chcesz zakupić - dodaj bezpłatne ogłoszenie do naszego serwisu - Dodaj ogłoszenie

 

Jeśli chcesz mieć łątwy dostęp do naszych artykułów, cen owoców, darmowych ogłoszeń - zainstaluj naszą aplikacje na TELEFON - Pobierz

 

 

 

Przeczytaj podobne artykuły:

Pomoc i wsparcie

Płatności obsługuje: